donderdag 5 augustus 2010

Freek

Je zag er al jaren uit als een lijk maar nu ben je het dan ook echt. De slimmere oudere broer van Youp was je. Wat kon je het slecht verkroppen dat kleine Youp met zijn platte humor meer succes had op het toneel. Jij met je prachtige semi-intellectuele woordgrapjes, de bezinning in je conference en je politieke sensitiviteit. Daar hadden ze niet van terug in de zaal. Je zag je publiek in vertwijfeling zitten. Ze hadden geen idee waar je het over had en wanneer ze wel of niet moesten lachen maar ze konden wel op een verjaardag vertellen dat ze naar 'Freek' geweest waren. Daarmee kon je wel even laten zien dat je niet zo dom was als dat je eruit zag.

Dat werkte de laatste jaren niet meer Freek. Je moest met de stroom mee. Met de Youp's, de Guido's, de Theo's en alle anderen. Inspelen op actualiteit in combinatie met een flauwe grap: altijd succes! Dus zag ik je laatst optreden in Volendam. Je opende met een prachtige grap over de inboedel van Jan Smit. Het publiek lachte maar je verkocht je ziel voorgoed.

Het blijft ook verdomd moeilijk; op je hoogtepunt stoppen. Jij kon het niet. Het werd genant Freek. Je verschijning, je krakende stem, je steeds flauwer wordende grappen en je vreselijke liedje 'is er leven na de dood'.

Laten we hopen voor alle doden onder ons, dat er voor jou geen leven na de dood is.

Vaarwel Freek

1 opmerking:

  1. Heer heb meelij met Freek: http://www.youtube.com/watch?v=SzXJu4Whrks

    BeantwoordenVerwijderen